Straatfotografie

Coördinator: Jan van der Spree

De werkgroep verstaat onder straatfotografie, het vastleggen van spontane, alledaagse gebeurtenissen in de openbare ruimte.

Spontaan houdt in dat het beeld niet geregisseerd is. Om het moment zo objectief en natuurgetrouw mogelijk vast te kunnen leggen, is er geen contact tussen de fotograaf en onderwerp vóórdat de foto gemaakt wordt. Nadat de foto genomen is, kan er uiteraard wel contact zijn. Dit kan in de vorm van oogcontact, een glimlach en zelfs een gesprekje; net waar de situatie om vraagt.

Bij het vastleggen van alledaagse gebeurtenissen gaat het om wat jij als fotograaf de moeite waard vind om vast te leggen. Uitdaging voor de werkgroep is om het bijzondere van het alledaagse te laten zien. Om mensen op een andere manier naar onze (subjectieve) werkelijkheid te laten kijken. Bijvoorbeeld, door mensen bewust te maken van de invloed van mobiele telefoons op interacties tussen mensen (zonder hier een oordeel over te vellen).

Straatfotografie is overal mogelijk, zolang het in de openbare ruimte is. Vaak gaan we naar locaties waar veel mensen samenkomen, zoals winkelcentra, parken, treinstations, bus- en tramhaltes. Ook tijdelijke locaties zoals evenementen en festivals zijn voor ons waardevol.